Sprzęgło.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • to5mek
    Drive
    • 2010
    • 51

Sprzęgło.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
    to5mek
  • marcinp250
    Drive
    • 2009
    • 63

Sprzęgło.

Witam wiem że temat już nie raz przerabiany. W mojej skodzinie w ostatnim czasie ciężko wchodzi wsteczny zresztą pozostałe biegi 1,2 też nie szczególnie. zmieniło się to w ostatnim miesiącu jazda w mieście, korki. Olej sprawdzałem i właśnie nie wiem czy to może siłownik czy czy coś więcej??. Pedał sprzęgła działa jak wcześniej, tylko muszę go wciskać do samego końca tak jak by nie wysprzęglał. czy zmiana oleju na gęściejszy pomoże, dodam że nie zmieniałem oleju w skrzyni a autko jest z 98r. :?:

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

szykuj się do wymiany sprzęgła :idea:
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• miras69
        Ambiente
        • 2009
        • 156
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

w moim szkodniku miałem podobne objawy,wymieniłem wysprzęglik i pompę sprzęgła(podobno to należy najpierw sprawdzić przy takich objawach)niestety bez poprawy i nie obyło się bez wyciągania skrzyni biegów-okazało się że pękła łapa z łożyska oporowego
        Dla wszystkich forumowiczów OCP 15% rabatu w serwisie komputerowym MSC
        MSC ul. Kłodnicka 97 tel: 791-221-517

Komentarz

• marcinp250
          Drive
          • 2009
          • 63

Tego się właśnie obawiałem a co konkretnie mogło się zużyć, tarcza? czy coś jeszcze. Przebieg tego samochodu podobno 135tyś km.

Komentarz

• miras69
            Ambiente
            • 2009
            • 156
            • Octavia II combi (1Z5)

U mnie ta nieszczęsna łapa pękła przy przebiegu 200tyś km. docisk,tarcza i dwumasa były jeszcze w przyzwoitym stanie.te135 tyś to chyba trochę szybko na zgon sprzęgła

Komentarz

• marcinp250
              Drive
              • 2009
              • 63

Też mi się wydaję że coś za szybko,, ale nie jestem pewien tego przebiegu i jak poprzedni właściciel używał autka...nie wiedziałem że benzyniaki też mają dwu masowe sprzęgło.,wszystkie benzyniaki czy tylko niektóre modele??

Komentarz

• Mickul
                RS
                • 2010
                • 2847

Mam to samo. Dziś oddałem auto do wymiany sprzęgła. Mechanik powiedział, że w ostatniej chwili, gdyż jakby spuścił olej ze skrzyni biegów to pewnie byłyby już opiółki zębatek.

Komentarz

• miras69
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 156
                  • Octavia II combi (1Z5)

Raczej nie wszystkie benzyniaki mają dwumasę mój silnik ma na pewno (widziałem na własne oczy) mimo że jak rozglądałem się za częściami przed rozbieraniem skrzyni to nawet w ASO powiedzieli że benzyna z tego roku nie powinna mieć

Komentarz

• Hanz2k
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 522

Mickul, opiłki w oleju skrzyni biegów nie mają związku ze sprzęgłem. W twoim modelu 1,6 AKL O1 jest problem z nitami koła talerzowego:

masz tam opisany również sposób naprawy, także pogoń mechanika do roboty bo za chwilę będziesz szukał nowej skrzyni biegów.
                    Hanz2k
                    1,8 T by MT
                    :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Mickul
                      RS
                      • 2010
                      • 2847

Zamieszczone przez Hanz2k
                      Mickul, opiłki w oleju skrzyni biegów nie mają związku ze sprzęgłem. W twoim modelu 1,6 AKL O1 jest problem z nitami koła talerzowego:
                      Miałem sprawdzoną - na szczęście wszystko w porządku. Głównym objawem auta był brak mocy (ślizgi) i niewchodzące biegi - uszkodzony został docisk sprzęgła o ile dobrze pamiętam słowa mechanika, ale skrzynia jest nienaruszona. Dla ciekawostki mogę Ci podać, że za naprawę wszystkiego zapłaciłem 720zł (informacja dla kolegi zakładającego temat).

Komentarz

• Hanz2k
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 522

Mickul, tzn.: mechanik rozebrał skrzynię? Ewentualnie będziesz wiedział co ci zabiło skrzynię. Jeszcze raz opiłki w oleju skrzyni biegów nie są niczym normalnym i nie mają związku ze sprzęgłem i dociskiem bo to są elementy nie pracujące w kąpieli olejowej skrzyni.

Jeszcze dwa wątki w temacie 1,6 AKL i skrzyni biegów:

Hanz2k
                        1,8 T by MT
                        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Zamieszczone przez Hanz2k
                          Mickul, tzn.: mechanik rozebrał skrzynię? Ewentualnie będziesz wiedział co ci zabiło skrzynię. Jeszcze raz opiłki w oleju skrzyni biegów nie są niczym normalnym i nie mają związku ze sprzęgłem i dociskiem bo to są elementy nie pracujące w kąpieli olejowej skrzyni.
                          Opiłki były tylko jego diagnozą na "ja tak myślę", która ostatecznie się nie sprawdziła.

Komentarz

Pracuję...